5. ZAGREB CLOWN FESTIVAL!!!! PRIPREMITE SE! OZBILJNI SMO!

Ovogodišnje 5. izdanje Zagreb Clown Festivala donosi četiri predstave i jednu majstorsku radionicu, to je sigurno! I ne samo sigurno, nego sigurno dobro i sigurno ne želite to propustiti!

 

Evo pregleda glavnog programa u nekoliko rečenica i slika…

9/5/2024

20h

Teater Gry: JUST WAIT

SAMO ČEKAJ – romanca apsurda, bez riječi, priča nam o dvije nevine, naivne duše klaunova koje se pokušavaju prilagoditi životu, jer umjetnost življenja najteža je umjetnost… U nekom beketijanskom svemiru ta se dva bića susreću… Susret uvjetuje pristunost, budi nadu, uzrokuje razočarenje… A sve to dugujemo ranjivosti…. Najmanji pokreti dobivaju najveće značenje… Riječi su suvišne u ovoj priči u kojoj se izmijenjuju smijeh i suze, u priči o ljubavi prema životu i ljubavi jedno prema drugom….

 

10/5/2024

20h

Gardi Hutter: THE BRAVE JANE

IVANA ODVAŽNA – Ivana, pralja koja sanja o herojskim podvizima, čupava je pojava koju život nije mazio. Prevrtljive kvačice, lukave štrikove za rublje, lavore bez dna i povrh svega – prljavu i lijenu hrpa neopranog veša može pokoriti samo hrabro srce i velika lukavost! Ivanina jedina radost je knjiga o podvizima Ivane Orleanske koju čita svake slobodne sekunde koju nađe i ne pušta ju iz ruku! Ona bi tako rado odmah mijenjala svoj dosadni život za slavu, čast i avaturu! U trenu se pomiješaju san i java i Ivana, u nedostatku drugoga, neprijatelja nalazi u onom što jedino ima – u hrpi prljavog veša i upravo njemu objavljuje rat! Ni tučnjave, ni opijanja, ni izdaja ni kukavičluk ne mogu obeshrabriti hrabru junakinju koja se – naoružana tavama i kantama – lavovski bori.

 

11/5/2024

20h

Ugo Sanchez Jr.: Ugo Sanchez Wants to Play

UGO SANCHEZ SE ŽELI IGRATI -Ugo Sanchez mlađi je glazbenik. Na prvu će vam možda izgledati kao da dolazi na pozornicu kako bi održao koncert…. Ali u trenu će pred vama ostati savim gol sa samo jednim komadom – ali ne odjeće – sa svojom gitarom, koja će i njega i publiku zaštiti od šoka… Ugo je sasvim običan klaun, anti heroj, koji se bori protiv prepreka koje pred njega postavlja sam život… Publika uživa u njegovoj nesigurnosti, nesigurnosti koja osvaja… Iako je golotinja često sinonim za vulgarnost, upravo je golo tijelo nešto nezaštićeno i ranjivo… U svakodnevnom životu često se zateknemo, što bi narod rekao, bez gaća, ogoljeni pred društvom koje nas dovodi u neugodne situacije, situacije u kojima se osjećamo bespomoćni i razoružani… Kako će Ugo riješiti svoj prolem, odnosno probleme sviju nas, i to bez gaća, ostaje nam da vidimo!

 

12/5/2024

20h

Carlo Mo: eMe

Tragikomično putovanje u kojem čovjek otkriva tjelesnu i emocionalnu invalidnost… Kad se nakon Mahlerove glazbe upale svjetla, Ćovjek M se pojavljuje na pozornici balansirajući na dvije štake zabijene ispod njegovih pazuha. Pretvarajući rješenja u kreacije, M. započinje otkrivati novonastalo fizičko stanje i tražiti lijek za bilo koji oblik tjelesne ili emocionalne invalidonosti… Bez patetike, bez samosažaljenja…

 

8.-10/5/2024

MAJSTORSKA KLAUNSKA RADIONICA S BILLOM IRWINOM

Trodnevna vrlo fizička radionica! Istraživati ćemo i trenirati umjetnost klauniranja. Hodanje, ples i klaunov odnos sa šeširom. Zaviriti ćemo u tradicionalne strukture klaunskog gega, istraživati prednosti odabira ovog ili onog kostima, i uz to cijelo vrijeme osviještavati klaunov odnos s publikom. Na svim tim poljima raditi ćemo vrlo konkretno. Ovo nije teoretska radionica, već intenzivan trodnevni trening nakon kojeg bi svaki od polaznika mogao imati neki novi izvedbeni materijal… Očekuje nas naporan rad i puno zabave!