Klaunska Platforma

Klaunska platforma Triko Cirkus Teatra središnje je mjesto edukacije za stil kazališnog klauna profesionalnih izvedbenih umjetnika. Kroz radionice platforme prošli su mnogi profesionalni izvođači u potrazi za razvojem i produbljivanjem tehnike klaunskog izraza ili kako bi koristeći spomenute tehnike usavršili i upotpunili vlastiti izvedbeni stil.
Suosnivačica Klaunske platforme i voditeljica prvih majstorskih radionica je kuma Triko Cirkus Teatra, Lee Delong. Ona ostaje i stalna suradnica kroz sve sezone trajanja platforme.
U zadnjih osam godina kroz platformu je organiziran niz radionica, otvorenih treninga i večeri klaunskog kazališta, a ostvarena je i suradnja s organizacijama Ravensburg Clown Schule i Nouveau Clown Institute. Godine 2018. projekt je ugostio legendarne pedagoge i klaunove Janga Edwardsa, Davida Shinera i Iru Seidensteina. Godina 2020. donijela je suradnju s Johnom Towsenom koji je u sklopu novoosnovanog Zagreb Clown Festivala održao majstorsku radionicu i predavanje.

OPROSTITE, GDJE JE IZLAZ?

Počeli smo s klaunsko- filozofskim traženjem IZLAZA – iz ovdje i sada, želimo u tamo i u prije ili u poslije, možda u drugu dimenziju, ili u drugu prostoriju, ne znamo još, tek smo počeli, da bi uopće izašli prvo da vidimo di smo što smo. Može li klaun uopće egzistirati u prošlosti i u budućnosti ili je izlaz iz sadašnjosti njegova smrt, to isto istražujemo, sve je još nesigurno.

Sigurno je samo da na ulicu izlazimo krajem travnja- javljamo sve!

Projekt je sufinanciran od MK i Zaklade Kultura nova.

INTERVIEW:David Shiner i priča o jednoj praznoj sjedalici

Dobitinik broadvejskog Tony-ija svoju je umjetničku inspiraciju, nakon Broadweya i Cirq du Soleila, našao upravo u Zagrebu. Triko Cirkus Teatar ga je prvi puta doveo u Hrvatsku 2018. Godine i od tada je david naš redoviti gost, voditelj radionica i redatelj. Da, da, dobro ste čuli, Triko Cirkus Teatar u koprodukciji s Ludom kućom i samostalnim umjetnikom Ivanom Đuričićem priprema novu predstavu pod redateljskom palicom Davida Shinera. Tim povodom razgovarali smo u Zagrebu.

INTERVIEW: Lee Delong i život veći od života

LEE DELONG francusko je američka klaunica, dobitnica brojnih nagrada i priznanja za svoj glumački, redatljeski i klaunski rad. Surađivala je sa svjetski poznatim kazalištarcima, a svatko tko se u Hrvatskoj i regiji ikad bavio ili htio baviti  tehnikom kazališnog klauna, ovo ime mu je vrlo poznato i nezaobilazno. Lee je zaslužna za stvaranje klaunske scene u Hrvatskoj, pokretanje Klaunske platforme Triko Cirkus Teatra i brojne kazališno klaunske predstave u našoj produkciji.